LOGO

'

100 пъти “Нощна пеперуда” на Явор Гърдев

100 пъти “Нощна пеперуда” на Явор Гърдев Нощна пеперуда Full view

На 18 март от 19.00 часа ще имаме възможността да се насладим за 100-тен път на спектакъла на Явор Гърдев “Нощна пеперуда”. В постановката от репертоара на Народен театър “Иван Вазов” участват Михаил Билалов, Весела Бабинова, Христо Петков, Йосиф Шамли и Сава Драгаунчев .

Спектакълът придобива широка известност и търпи многобройни свидетелства за своята стойност. Сред тях са номинация Икар 2013 за авторска музика на Калин Николов и четири награди Аскеер 2012 – за изгряваща звезда на Весела Бабинова, режисура на Явор Гърдев, най-добро представление и театрална музика.

photo Simon (18)При гостуването си в Народния театър във връзка с юбилейното 50-то представление на “Нощна пеперуда”,  авторът на пиесата Пьотър Гладилин споделя своя възторг, че спектакълът е на световно ниво. Подчертава, че според него със сигурност ще бъде високо оценен в Москва, Париж, Ню Йорк. Пьотър Гладилин е един от най-популярните съвременни руски драматурзи, чийто герой Лебедушкин се откроява със своята емоция, енергия и пламенност :

 „ Не мога без театър. Ще умра без изкуство”. Това не е метафора. Познавам много хора, които наистина биха загинали без изкуство. В момента все още някои мислят, че няма проблем да същестуваме без театър, без философия, без книги – само с атракции, с блясък, с телевизия, но много скоро ще стане ясно, че това е тотална глупост. Много скоро ще се завърнем към живота, изпълнен със съвършенството на духа. В момента в Европа и в света се извършва тотално разрушаване на културата. Появиха се хора, които искат това да се случи пред очите им и плащат за зрелището. Но безумието няма да продължи още дълго. В крайна сметка всеки трябва да реши кога всичко това ще приключи за самия него. За мен никога не е започвало.”

За повече информация относно представлението можете да погледнете едно от нашите ревюта тук.

 

Written by LoveTheater

LoveTheater.bg е сайтът за театър, в който може да намерите ревюта за театрални постановки, новини за спектакли, актьори, режисьори и събития, информация за програмаата на театрите в София и страната и множество любопитни материали.

Leave a comment