LOGO

'

3.5 млн. лв. за ремонт на Драматичен театър-Пловдив

3.5 млн. лв. за ремонт на Драматичен театър-Пловдив Драматичен театър Пловдив Full view

На  22 август 2014 г. пожар унищожи най-стария театър у нас – ДТ „Н. Масалитинов“ – Пловдив. Без пострадали, но с големи поражения, театралите чакаха близо година обещанията за бърза и адекватна реакция по възстановяването.

Средствата, пренасочени от министерския съвет към министерството на културата за областта на опазване на движимото и недвижимо културно наследство, в размер на 4.185 млн. лв. са вече на лице. Те ще послужат както за ремонта на сградата и залата на театъра така и аз реставрация на Голямата базилика в археологическия резерват „Ранносредновековен град Плиска“ (770 хиляди лева).

Първоначалната сума определена за ремонта на театъра беше 1.5 млн. лв., но се оказа, че трябва да се възстанови не само засегнатото от пожара – нужен е цялостен ремонт за близо 4 милиона лева, а реалната обществена поръчка е за 3.5 млн. лв. без ДДС. За да се стигне до финансирането директорът Кръстьо Кръстев припомни, че се е минало през много етапи, като изваждането на  разрешение да се направят проекти и планове, защото се оказва, че театърът няма, пише Topnovini.bg.

Директорът допълни, че се очаква реконструкцията да приключи през месец май.

Written by Деница Димитрова

Leave a comment