LOGO

'

5 умения, които можем да научим от театъра

5 умения, които можем да научим от театъра Полезни умения Full view

Щом четеш материал от този сайт, навярно вече си убеден, че театърът може да ти даде много повече от увлекателно артистично изживяване в театралния салон. Независимо от коя страна на сцената се намираме, знаем, че театърът вдъхновява и учи през призмата на изкуството и всеки, който му се отдаде, със сигурност ще открие едно богатство от ценности, способности и качества.

Театърът разкрива пътища към безброй светове и житейски превъплъщения. Именно това го прави и много добър учител в живота. Затова и почти във всяко училище или университет има кръжок по театрално изкуство или студия, където млади таланти могат да развият своите качества. Като тук не става дума само в артистично измерение, а и за онези умения, които неизменно ще са нужни на всеки човек в неговото личностно и професионално израстване. О, да, театърът може да възпита много ценни качества и умения у всеки, който го избере за негов житейски пътеводител. Аз ви давам поне 5:

Умение за работа в екип

Излишно е да споменавам колко е важен добрият екип в театралната професия. Зад всяка постановка и всяко театрално участие стои един отбор юнаци, всеки със своята компетенция, заради които зрителя вижда една цялостна и завършена магия на сцената. Тук няма място за егоцентризъм – всеки зависи от всеки, затова всеки трябва да работи добре с всеки. Ако отборната игра ти куца, определено можеш да се довериш на театъра, да те научи на това – онова.

Увереност при публично говорене

Може да не си от типа хора, които обичат да са център на вниманието, или да говорят пред публика. ОК, няма проблем. Но поне веднъж в живота може да се наложи, срам не срам, да кажеш нещо на висок глас на повече хора, да се представиш и т.н. Затова в арсенала с умения не е лошо да имаш една увереност при публично представяне. А в това отношение няма по-добър учител от театъра.  Това е ценно качество, което може да ти послужи при интервюта, бизнес срещи, презентации, речи.

Да ръководим, или да бъдем част от проект

Всяко начинание би могло да се счита за проект. В проекта участват един или повече тима, които работят заедно, имат краен срок, определен бюджет и цел, към която се стремят. Така е и при театралните произведения – имаме екип, бюджет, дата за премиерата и целта е да вдигнем препълнения салон на крака и инвестираните средства и усилия да бъдат възвърнати. Театърът е перфектното училище за Project Management, както е модерно да се казва.

Работа с малък бюджет / Стойността на упоритата работа

Всички знаем, че в театъра парите винаги са малко. Работата с ограничен бюджет неминуемо води до високи нива на креативност в процеса на работа. И тук театърът е властелин. Макар и с малко средства, всяка сцена е богата. Ако не със скъпи декори, то поне със сърцатата игра на актьорите. Може да не разполагаме със скъпа техника, но пък знаем какви чудеса може да сътворят два прожектора и малко музика. Да направиш много с малко не е никак лесно, но това е много ценно качество, което би те изстреляло високо в професионалните висини.

Справяне с извънредни ситуации

Много характерно за театъра е, че всичко може да случи. Някой може да си забрави репликата, светлините да не работят, сценичния ти партньор да не влезе и какви ли не още гафове. Но шоуто трябва да продължи. Трябва да запазим самообладание и да импровизираме, убеждавайки зрителите, че всичко е под контрол. Този тренинг би бил изключително ползотворен когато клиенти, шефове, техника или дори природните сили нарушат баланса ни в живота.

Не казвам сега всеки да се втурне да става театрал. Театърът може да бъде част от живота ни по един много деликатен начин – да посветим свободното си време на участие в някоя театрална студия, да четем за театъра, или просто да идем на театър. Можем да се учим от всичко, а театърът е един много добър избор за това.

Written by Деница Грудева

Деница обича красивото, а красивото е изкуство! Не понася неадекватности, затова се старае да влага адекватни усилия и емоции в работата си. Обича дизайна, простите, но смислени неща и простите, но смислени отношение между хората. Захласва се по изкуство, музика, реклама и графичен дизайн. Все хубави неща :)

Leave a comment