LOGO

'

Да поиграем на “Верига от думи”

Да поиграем на “Верига от думи” Верига от думи Full view

Тазгодишното издание на “Панаир на младите” ни накара да напуснем за малко дебрите на сценичната конвенция като ни разходи до климатичната инсталация на Младежки театър “Николай Бинев”, абонатната станция и куп други пространства, с различно от сценичното предназначение. IX-тото поредно издание на фестивала беше посветено на SITE-SPECIFIC театъра.

Фестивалът използва Studio as site – междинна форма на SITE-SPECIFIC, чрез която младите актьори да се опитат да работят експериментално, избягвайки догматичното мислене. Постановките, които гледахме през тези 5 дни бяха авторски, изготвени специално за съответните пространства. Начало на фестивала даде “Верига от думи” от Жорди Галсеран, който сполучливо адаптира един красив психологически трилър.

19 септември, 1992 г. – оттогава педантичният, страдащ от sentiment d’incomplitude, или т.нар. комплекс за малоценност Рамон, живее с майка си. Неговата праволинейна, ала девиантна личност, води този спектакъл до самия му край.

Простраството, в което се играе спектакълът е подбрано изключително подходящо, а сценографията му съдейства на зрителите да се потопят изцяло в психотрилъра на Галсеран.

След 19 месеца съвместен живот неговата съпруга, с перфектни крака, решава, че е време да го напусне. Тогава в климатичната инсталация на Младежки театър – задушевно и тъмно място, намираме бившата съпруга на Рамон – Ирина Андреева, завързана и с запушена уста, а лицето е погълното от видеозаписите на нейния доскорошен съпруг, превърнал се в сериен убиец.

Героят на Рамон, в който пленително се превъплъщава Тони Карабашев, е абнормална личност – психопат, който е убил 18 души. Или поне за такъв се представя. Бракът на Рамон и Лаура, както разбираме по-късно, се е разпаднал поради не едно или две смущаващи обстоятелства. Дали първопричина за неговия крах е била собствената му перверзия и връзката му с дебелия шофьор на автобус, или виновна е била съпругата му Лаура, която лъжесвидетелства при развода, не е от особено значение. По-важно в спектакъла е, струва ми се, огромният сексуален заряд, вулгарно пренебрегващ резервоара с тела, “приятно обгрижени” с негасена вар.

Преди да те убия ще се чукаме, а може и след това, още не съм решил.

 

Това, което ме грабна особено в този спектакъл, беше играта на Тони Карабашев. Превъплъщението му в Рамон успява да държи публиката в напрежение до самия край на постановката. Похватите, чрез които конструира образа, го превръщат в един автентично-приятен за окото сериен убиец. Предвкусването на поведението на жертвата, способността му да заблуди както нея, така и самата публика донякъде, откритата агресия, симпатичният поглед на убиец, сексуалният гняв – всичко това изгражда героя му съвършено.

Двамата бивши съпрузи правят облог, който ако Рамон спечели, ще извади и двете очи на Лаура с лъжица, ала ако загуби – ще я пусне да си отиде. Бившата на Рамон е сестра, която учи психология, а нейната специалност – психопатията. Именно поради това той се надява, че тя като негова жерва ще направи играта още по-интересна. От една страна стои детинският му страх да не бъде пренебрегнат, нуждата му да бъде обичан и поощряван, от друга е стремежът му да се наложи, да се покаже могъщ, по-силен, по-умен, но най-вече по-добър от нея самата.

Има някаква сила, която ме тласка, но освен това съм си съвсем нормален.

 

Играта на верига от думи е съвсем проста – аз казвам дума, а ти казваш друга, която да започва с нейната последна сричка. Ако не се сетиш до 10 секунди – губиш. Рамон като “момче интелектуалче” и Лаура, като любимката на класа, се оказват достойни противници. Везната се накланя рязко, когато се оказва, че всичко е било една фасада, извратена игра, с която да спечели любимата си отново. Но дали? Можем ли да кажем къде свършва блъфът?  Да поставим сигурна граница и да се доверим на “фалшивия” убиец? В крайна сметка жив от стаята излиза този, който държи по-силните карти, или в случая – този, в когото е ключът…

Written by LoveTheater

LoveTheater.bg е сайтът за театър, в който може да намерите ревюта за театрални постановки, новини за спектакли, актьори, режисьори и събития, информация за програмаата на театрите в София и страната и множество любопитни материали.

Leave a comment