LOGO

'

Дервиш, хореограф и мистичен танцьор – Зия Азази със спектакъл за първи път в София

Дервиш, хореограф и мистичен танцьор – Зия Азази със спектакъл за първи път в София Neo Dervish Full view

Световноизвестният турски хореограф Зия Азази ще представи новия си проект Neo Dervish на Голяма сцена на Народен театър “Иван Вазов” под съпровода на жива музика.

Зия Азази е роден в Турция, живее в Австрия и представя танца на дервишите по света от 17 г. Дервишите се въртят от стотици години, за да се свържат с Всевишния, но танцьорът използва нови техники, за да доближи древния ритуал до модерния човек и да покаже как можеш да се изправиш срещу самия себе си и да прекрачиш границите на ума, тялото и емоциите си.

Neo Dervish е авторски танцово-музикален и визуален спектакъл, резултат от съвместната работа на Зия Азази и 3inSpirit или Стефан Ненков – фотограф, режисьор, продуцент.

На 26 и 27 юни от 20 ч. освен Азазим, на сцената ще бъдат петима уникални творци Бурак Малчок (Burak Malçok – ney), смятан за един от 5-те най-добри изпълнители в света на традиционния суфи инструмент, Иван Шопов (Cooh / Balkansky), който е виртуоз в създаването на електронна музика и визуален артист, Александър Петров – джаз музикант на тъпан и Валентин Ганев – актьор, носител на две награди АСКЕЕР за водеща мъжка роля и на две награди ИКАР, който от двадесет години играе на сцената на Народния театър.

Written by Венета Ангелкова

Leave a comment