LOGO

'

Две представления, посветени на проф. Крикор Азарян през март в Театър Азарян

Две представления, посветени на проф. Крикор Азарян през март в Театър Азарян Крикор Азарян Full view

През месец март Театър Азарян ще представи на своята публика два спектакъла, посветени на големия български режисьор Крикор Азарян, роден на 15 март 1934 г. Ден след рождената му дата, в театъра, носещ неговото име, гостува новият моноспектакъл на Мариус Куркински – „Черното пиле“ от 19:30ч. Мариус, който е сред най-талантливите, забележителни и обичани ученици на проф. Азарян, посвещава моноспектакъла си на големия режисьор.

"Черното пиле", Мариус КуркинскиВ него са включени три разказа на Николай Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. Ето какво споделя актьорът за представлението:

Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“.

Само седмица след “Черното пиле” в Театър Азарян ще бъде и първият премиерен спектакъл за този сезон. „В очакване на Годо“  – 23 март от 19:30 ч., по пиесата на Самюъл Бекет. Режисьорската версия, е на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра. Самият той участва в спектакъла заедно с Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов.

“В очакване на Годо” е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора.

"В очакване на Годо"„Изборът на произведение, с което да се почете личността на този, чието име носи театърът, е деликатна и сложна задача. Много исках да е нещо, което е вярно, тихо и искрено. Когато Деян Донков дойде с идеята да направи спектакъл точно на тази сцена и ми разказа причините за това, аз се изправих пред личната и искрена необходимост на един актьор да изрази преклонението си към своя учител, да направи опит да изкаже неизказаното. Казват, че и в най-тихите си спотаености, хората мислят в думи, независимо дали ги изричат или осъзнават. Театърът e история за силата на думите и за това как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде. Спектакълът „В очакване на Годо” е лично писмо до Крикор Азарян от негов  актьор и приятел, с когото са имали силна връзка. И защото е емоционален жест и е на тази сцена, трябва да се случи, за да може, малко по малко, театърът да се изпълни с душа.“ Яна Борисова, драматург и артистичен директор на Театър Азарян.

Written by Йоанна Темелкова

Leave a comment