LOGO

'

Инициативата “Споделена визия” търси възможности за развитие на свободната сцена

Инициативата “Споделена визия” търси възможности за развитие на свободната сцена izkustvoto Full view

Вярвам, че всички сме на мнение, че изкуството е безгранично поле за развитие на човешките възможности. Вярвам и в това, че във възможностите има колкото случайност, толкова и търсене. За да видим възможностите за развитие на изкуството, то трябва първо да потърсим – вдъхновение, творчески нужди, публика и т.н. Тъкмо това е целта на инициативата “Споделена визия”.

"Споделена визия"“Споделена визия” всъщност е стратегия, проект и концепция. Инициативата е на Асоциация за свободен театър и „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни“, с финансовата подкрепата на Столична община по Програма Европа 2016. Целта е да се изгради визия, споделена от различните участници в свободната сцена за изкуства, и да се разработи предложение за стратегия за развитие на свободната сцена за визуални изкуства, театър, танц, музика и литература. Пътят преминава през анализ и дискусия за определяне на непосредствените и дългосрочни стратегически цели за устойчиво развитие в 7-годишен период (2016 – 2023). Пряк резултат от проучването следва да бъде подготвянето на предложение за стратегически документ, подкрепящ устойчивото развитие на свободната сцена за изкуства.

Защо свободната сцена?

Както споменах в началото, голяма роля в развитието на изкуството има търсенето. Всички така наречени “класически” форми на изкуството някога са били независими (свободни), търсещи новото, различното и непознатото. В това се крие притегателната им сила. Именно в авангардността на свободното изразяване могат да се открият онези глътки свежест, нужни на изкуството, за да живее и да се развива.

Проектът „Споделена визия“ си поставя задачата да анализира именно онези основни предизвикателства, срещани от творците и организациите от свободната сцена в пет сфери на изкуствата, които не са изследвани съвместно до този момент. Анализът цели да представи достоверна информация за качествата на творческия ресурс в София и да направи обозрими обемът и резултатите от дейностите на тази сцена. Същевременно това първо проучване цели да постави като акцент въздействието върху пряко свързаните с изкуствата индустрии (културни и творчески), както и взаимодействието на свободната сцена за изкуства с качеството на услугите в културния туризъм.

Повечето срещи в различните сфери вече се проведоха и сега предстои представянето на индивидуалните резултати за всяка от тях. На 4 октомври в Музей за история на София ще се състои финалното обществено обсъждане на предложението на стратегия за развитие на свободната творческа сцена в София. Малко преди това ще се обявят и финалните резултати от направените до момента проучвания и изводите от техния анализ.

И ти можеш да се включиш към инициативата като следиш страницата на “Споделена визия” във Facebook, за предстоящите срещи и събития. А ако искаш да разбереш резултатите от проекта, посети страницата на проекта в ArtSofia. Ние от LoveTheater.bg пък ще те запознаем с хора от инициативата съвсем скоро. Защото всички искаме богато и развиващо се изкуство, нали?

Written by Деница Грудева

Деница обича красивото, а красивото е изкуство! Не понася неадекватности, затова се старае да влага адекватни усилия и емоции в работата си. Обича дизайна, простите, но смислени неща и простите, но смислени отношение между хората. Захласва се по изкуство, музика, реклама и графичен дизайн. Все хубави неща :)

Leave a comment