LOGO

'

Как да развалим проклятието над принцеса и какво още да очакваме в афиша на Театър „Възраждане“

Как да развалим проклятието над принцеса и какво още да очакваме в афиша на Театър „Възраждане“ Въздушната принцеса Full view

Екипът на Камерен Театър „Възраждане“ още от началото на годината ни подготвят приказни изненади. Премиерата на една от тях ще бъде съвсем скоро – в края на студения февруари. Очакваме да сгреят сърцата на малки и големи с магическа реалност, приказка с кукли, песни и прекрасна визия.

Очаквана с нетърпение от малките зрители е премиерата на Въздушната принцеса, по приказката на Джордж Макдоналд.

„Когато сме нежни, когато сме мили, когато на слабия даваме сили, когато във трудност ръка си подаваме, помагаме си и приятели ставаме, когато откликнем на чуждата нужда, когато лекуваме болката чужда, по-светли и леки, от радост блестим – можем дори да летим.”
Крал, кралица и омагьосана принцеса. Заради прокобата на зла вещица кралската дъщеря е обречена постоянно да лети, вместо да стъпва по земята. Освен лекокрила, тя е и леконравна – не умее да усеща състрадание към чуждото нещастие и не може да изпитва чувства. Единственото място, в което принцесата е различна и „здраво стъпила на земята“, е езерото, в което обича да плува.

Животът и е безгрижен и изпълнен с веселие, докато вражески войски не нападат съседното кралство и хващат в плен неговите крал и кралица. Тогава синът им, младият принц, излиза от пределите му и бродейки, достига до езерото. Той се влюбва в принцесата от пръв погле,д като очаква любовта му да е споделена. Принцесата обаче е способна да изпитва чувства единствено във водата, а извън нея е студена и груба. Вещицата не понася принцесата да е щастлива и измисля пъклен план – прави зла магия – водата в кралството изчезва, спира да вали дъжд, а езерото пресъхва. Единственият начин проклятието да бъде развалено е като принцът жертва живота си в името на любовта към принцесата. Магията е развалена, и както става в приказките, доброто побеждава.

А ако се питате за афиша за възрастни – имаме загадъчни новини: Христо Ботев Станчев режисира новото заглавие там. Кое е произведението, което отговаря на повдигнатите въпроси от М. Булгаков в романа „Кучешко сърце“ и Джек Лондон в „Мартин Идън“? Кое е произведението, което дава отговор – защо гениалните хора често са самотни? Очаквайте в театър „Възраждане“.

Въздушната принцеса
ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:  

По приказката на Джордж Макдоналд
Режисьор:  Любомира Костова
Драматург: Венелина Петрова
Сценография, костюми и кукли: Мила Дикалова 
Композитор: Емелина Горчева
Музикален директор: Гьорги Георгиев-Антика
Текст на песните: Мария Донева
В ролите: Виттория Николова – принцеса, Йордан Ръсин – принц, Георги Златарев – крал, Мариана Жикич – кралица,  Жана Рашева – вещица

Written by Калина Дамянова

Leave a comment