LOGO

'

Мариус Куркински с моноспектакъл и филм по текстове на Хайтов

След последните постижения като режисьор на уникалната постановка „Синята птица” Мариус Куркински отново се завръща на сцената, този пък като актьор. Още този месец ще можем да го гледаме в моноспектакъла „Черното пиле”. Постановката е по три разказа от Николай Хайтов. В интервю за вестник „24 часа” Куркински споделя:

„Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват.”

Премиерата на „Черното пиле” ще е на 15-ти ноември в Пловдив. След него представлението ще бъде играно в още няколко големи града – Шумен, Велико Търново, Варна, Русе, а през декември го очакваме и в София.

"Черното пиле"

Освен моноспектакъл Мариус Куркински започва и филм по разказа на Хайтов „Засукан свят”. Произведението е част от предишния му моноспектакъл „Сътресение”. Снимките на филма ще започнат през 2017-та година, като все още не се знае кои актьори ще вземат участие.

„Изучих го отвътре, душата на разказа ми се откри чрез много труд и работа, чрез много представления. Когато записвах телевизионния вариант, слушах много пъти гласа си и буквално започнах да го виждам в картини. Във филма искам да направя обратното, да бъде с няколко изречения, както е в самия разказ, а всичко останало да е само действие. Това е много трудно упражнение.”, казва пред вестник „24 часа”.

Не знам за вас, но аз вече тръпна в очакване да разбера дали комбинацията от Мариус Куркински и Николай Хайтов ще бъде неочаквано добра, както на сцената, така и на екрана.

Written by LoveTheater

LoveTheater.bg е сайтът за театър, в който може да намерите ревюта за театрални постановки, новини за спектакли, актьори, режисьори и събития, информация за програмаата на театрите в София и страната и множество любопитни материали.

Leave a comment