LOGO

'

Морфов: Умишлено се принизява значението на театъра

Морфов: Умишлено се принизява значението на театъра Народен театър “Иван Вазов” Full view

След като Александър Морфов подаде оставка като директор на Народен театър „Иван Вазов”, още същия ден на сайта на Министерство на културата бе обявен конкурс за нов директор. В отговор на случилото се Морфов каза, че не е избухнал този път, защото вижда, че няма никакъв смисъл.

Тук можем сами да задем въпроса: Ако един от най-яростните защитници на храма на Мелпомена е на път да се примири с грозната реалност у нас, какво остава за останалите? „Предпочитам аз да се оттегля. Може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство. Той може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра”, сподели пред БГНЕС режисьорът.

„Моят жест да поема поста беше, за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен”, каза Морфов.

„Моите представления ще се играят в театъра. Ако обстоятелствата са приемливи, бих и направил постановка… За мен най-добрият начин човек да сподели своите съгласия и несъгласия, омрази и любови остава чрез онова, което той най-добре може. Аз нямам по-голяма трибуна от сцената, така че оставам да се занимавам с театър.”, допълва режисьорът.

Причина за оставката му е фактът, че “Народният театър не може да бъде подвеждан под общ коефициент с други театри”. На 23 юли е прието по-ниско финансиране и на Народния театър е отнет статутът на културен институт с национално значение.

„Как да си обясня всичко това, освен с едно единствено нещо – нехайство и престъпна незаинтересованост, дори умишлено принизяване на значението на театъра”, заяви Морфов.

Written by Мирена Керезова

Мирена е PR специалист и създател на LoveTheater.bg. Идеята за сайта се реализира през 2014. Тя е носител на PR Приз, връчван от БДВО, за комуникационната стратегия на LoveTheater.bg.

Leave a comment