LOGO

'

Още две следи върху Стената на славата пред Театър 199

Още две следи върху Стената на славата пред Театър 199 Още два отпечатъка Full view

Стената на славата пред Театър 199 „Валентин Стойчев” ще бъде продължена с още 2 отливки във връзка с първата премиера на театъра през настоящия юбилеен 50-ти сезон. Своите отпечатъци ще положат актьорите Виолета Бахчеванова, Васил Стойчев /плочата на именитото актьорско семейство ще бъде обща/ и Стефан Мавродиев. Паната ще бъдат монтирани и открити на 17-ти октомври. Художественото оформление и изработката на паната отново се осъществява от инж. Симеон Симеонов – един от създателите на Алеята на славата, а авторските шаржове на актьорите са на карикатуриста Ивайло Нинов.

На същия ден, 17 октомври, ще се състои и първата премиера на най-новата версия на емблематичното за Театър 199 заглавие „ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ЛУД” по Н. В. Гогол. Сценария и режисурата са на Нина Димитрова, участва Стелиан Радев, а гласът на Димитр Несторов ще озвъчава постановката.

Професионалният път на Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев започва в ДТ „Адриана Будевска” в Бургас, където са поканени групата режисьори: Вили Цанков, Юлия Огнянова и Леон Даниел веднага след завършването на ВИТИЗ „Кр. Сарафов”. За един сезон – 1959/1960г. Виолета Бахчеванова изиграва Нила Снишко в „Барабанчица”, Райна в „Къщата на сенките”, Любов Раневская във „Вишнева градина” и Ангела в „Ангела” под режисурата на Юлия Огнянова, Леон Даниел и Вили Цанков. Дебютът на Васил Стойчев е в ролята на Поручик Енчо Енев, от „Разузнаване” на Лозан Стрелков с режисьор Вили Цанков. През 1960 г. заедно с колегата си Живко Гарванов са поканени в Народен театър „Иван Вазов“.

Майор Барбара- В.Стойчев и В.БахчевановаВиолета Бахчеванова дебютира в НТ  „Иван Вазов” в ролята на Мария Десислава в пиесата „Иван Шишман“ от К. Зидаров, която се играе 315 пъти – своеобразен рекорд “За най-дълго играната главна женска роля в 100 годишната история на Народния театър”. В продължение на 33 години тя е актриса в Народния театър, където изиграва над 50 главни роли. Васил Стойчев играе на сцената на НТ „Иван Вазов” в продължение на 40 сезона. Дебютът му е в ролята на Д-р Саралиев от „Пред буря” на Боян Балабанов, режисьор Ф. Филипов. Двамата имат многобройни участия в Българско национално радио, в Телевизионния театър на БНТ, както и в български игрални филми.

На сцената на Театър 199 двамата актьори играят от неговото създаване – Стойчев в “Кой се страхува от Вирджиния Улф?” от Едуард Олби, а Бахчеванова в “Цели дни по дърветата” на Маргьорит Дюрас. И двете постановки са на режисьора Стефка Прохаскова. През 1992 г. Виолета Бахчеванова е номинирана за „ Аскеер“ за водеща женска роля, а през 2013 г. заедно с Васил Стойчев получават „Икар“ за “Изключителен творчески принос към българския театър”. 2015 г. отново е юбилейна за двамата актьори – те честват своите 80-годишнини и 55 години съвместен семеен живот.

Стефан МавродиевДоайенът на трупата на Младежкия театър „Николай Бинев” Стефан Мавродиев през настоящия сезон играе на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев” в постановката „Чинечита” от Тиери Дебру, режисьор Емил Бонев, сценограф Елена Иванова. Партньори на Стефан Мавродиев са Виктория Колева и Милко Йовчев. За ролята на АНРИ в спектакъла „Чинечита” Стефан Мавродиев е номиниран за наградите „Аскеер” 2015 г. в категорията „Водеща мъжка роля”. Следващото представление на „Чинечита” е на 26-ти октомври от 19:30 часа.

Written by Йоанна Темелкова

Leave a comment