LOGO

'

Театър и кино в “Квартет – опасни връзки след края на света”

Театър и кино в “Квартет – опасни връзки след края на света” Квартет – опасни връзки след края на света Full view

Театър, кино или реалити? От 12 май този въпрос вече няма да има значени, защото тогава е премиерата на мега продукцията на НДК “Квартет – опасни връзки след края на света” по Хайнер Мюлер.

Режисьор е Явор Гърдев, а главните действащи лица са Захари Бахаров, Снежина Петрова и десетките им образи. На пръв поглед Валмон и Мертьой, но в същото време още няколко героя, двамата актьори се впускат в разплитане на вечните интриги около любовните геометрични фигури.

За първи път в историята на българския театър големият екип на спектакъла ще използва силата на сценичното изкуство, конвенционалните камери и иновативната технология “motion capture”. Явор Гърдев определи синхронът между актьори, оператори, монтажисти, осветители и т.н. като най-сериозното предизивкателство пред участниците, с което обаче са се справили блестящо, както видяхме на демонстрация, организирана за медиите.

Освен цялата техническа част, която е плод на двумесечната работата на няколко екипа от различни организации, не бива да подценяваме силата на текста на Мюлер. А мощното присъствие на Захари и Снежина, които играят едновременно за многобройната публика, за камерата и за сензорите на “motion capture”, е това, което дава истинския живот на спектакъла.

Оператор и художник на осветлението е Орлин Руевски, сценографията и костюмите са дело на Огняна Серафимова, със сътрудничеството на аниматора Владимир Тодоров, който е осъществил и виртуализацията на аватарите. Музиката е на композитора Калин Николов.

Спектакълът – филм е и първият, който се продуцира изцяло от НДК.

Ако не сте си запазили билети все още, не се бавете повече, защото “Квартет – Опасни връзки след края на света” ще се играе само няколко пъти. А нашето ревю за спектакъла очаквайте още другата седмица.

Written by Мирена Керезова

Мирена е PR специалист и създател на LoveTheater.bg. Идеята за сайта се реализира през 2014. Тя е носител на PR Приз, връчван от БДВО, за комуникационната стратегия на LoveTheater.bg.

Leave a comment