LOGO

'

Театралният живот на актьорите от “Под прикритие”: Силвия Петкова

Театралният живот на актьорите от “Под прикритие”: Силвия Петкова Силвия Петкова Full view

След като ви поканихме на театрална среща с Владо Пенев, Захари Бахаров и Йоанна Темелкова, насочваме вниманието към друга наша всеобща любимка – Силвия Петкова. Нейното лице грее както от малкия, така и от големия и нека не забравяме – най-вече от театралната сцена.

Кратката биографична справка информира, че Силвия Петкова е родена в края на 80-те, израстнала е в неспокойна София и е завършила актьорския клас на проф. Здравко Митков през 2010 год. Това, за което въпросната биографична справка не дава никакви сведения, е неукротимият дух, който това лъчезарно момиче излъчва. За първи път се появи в полезрението ни със симпатичния “Лов на дребни хищници”. Като си спомня какъв шамар отвъртя в една от сцените, си мисля, че на горкото момче сигурно още му пищят ушите. Това може да служи за пример на начинаещите актьори колко хъс и енергия могат да бъдат събрани само в една роля. Филмът я среща с Бойко Кръстанов и Мариан Вълев дълго преди “Под прикритие” и я прави разпознаваемо лице за по-младата аудитория.

От Театър “София” не се ослушват и бързо-бързо я привличат към трупата си, от чиято сцена ни радва почти всяка вечер. Там Силвия Петкова става част от великолепната млада група, която пространството в парка “Заимов” приютява като втори дом. Пускам сълза от мъка, че постмодерната интерпретация на “Напразни усилия на любовта” вече не е част от репертоара, за да й се насладим, но има достатъчно други заглавия за утеха. “Госпожа Министершата” и “Тирамису” успешно пълнят салона няколко години, а по-новите постановки като “Нощта на 16-ти януари“, “Антигона” и “Сватбата на дребния буржоа” не остават по-назад по успехи. За почитателите на “Под прикритие” пък има и неустоими изкушения – в “Скачай” и “Олд Сейбрук” и “Последният страстен любовник” могат да гледат на едно място хем психоложката Яна, хем Ния Туджарова.

Когато Силвия Петкова се появи на сцената с цялото си стихийно очарование, все едно някой ти издърпва килима изпод краката. Неподправена и сърдечна, тя прекроява всяка роля по свой калъп и я изживява както само тя си знае. Все пак ако има образ, за който смятаме, че ѝ лепва като ръкавица, то това е този на Пипи Дългото чорапче. Луничавата палавница на Астрид Линдгрен е все едно преродена на столичната сцена, подскачайки наоколо и давайки проверени рецепти за непорастване.

За финал бихме ви препоръчали още едно безспорно удоволствие за ума и душата, а именно “Пощенска кутия за приказки” – начинанието на също толкова приказната Гери Турийска, в което Силвия Петкова редовно се изявява като разказвач на изпратените истории. Чудно е как цялата палитра на човешки емоции може да се събере в три изписани страници. Можете да бъдете сигурни, че няма да останете безразлични към всепоглъщащото обаяние на тази млада актриса.

Written by Елена Райнова

Елена обича да открива непознати светове без значение дали са скрити в сумрака на театралния салон или в причудливите форми на облаците. Животът й е пъстра смесица от антропология, пътешествия, йога, котки и розе.

Leave a comment