LOGO

'

Теди Москов се завръща към театъра

Теди Москов се завръща към театъра “Пурпурният остров”, ДКТ Варна Full view

На пресконференция през юни Теди Москов обяви на всеослушание своето оттегляне от театъра. По случай възраждането на “Улицата” режисьорът даде следното изявление:

“Наистина смятам да се отказвам от театъра и с това представление искам да припомня кой съм бил и после дълго ще замълча.”

Мълчанието му приключи още преди края на същата година с поставянето на пиесата “Пурпурният остров” на сцената на варненския театър.  Това е вторият спектакъл по произведение на Булгаков, който Теди Москов поставя след “Майсторът и Маргарита”. Премиерното представление на съвместния спектакъл на Теди Москов и Държавния куклен театър – Варна се състоя на 4-ти ноември. “Благодарен съм на трупата, която е 200 % зад гърба ми. Подобен спектакъл можех да реализирам само с Държавния куклен театър, с който си партнираме от години. Страхотната трупа от професионалисти ми дава възможност да прикривам режисурата си зад актьорската игра. Смятам, че спектакълът разкрива в пълна степен възможностите на куклените актьори. Това е една много трудна постановка – и текстът е труден, и образите са сложни и полифонични. Действието се развива с ужасяващ ритъм“, сподели Теди Москов преди премиерата.

Сцена от спектакъла

“Пурпурният остров” е по мотиви от Михаил Булгаков. Текстът е алегория на революцията през 1917 г., но могат да се направят препратки и към международната политическа ситуация в момента. Прогонените от червените туземци арапи търсят политическо убежище в Европа – това е сюжетът на постановката, която една театрална трупа трябва да изиграе пред Главния идеолог и цензор на театрите. “Като оставим настрани политическите препратки, които много вълнуват всички, всъщност в центъра на спектакъла са проблемите на театъра и това е много по-важно. За повече от 30 г., в които се занимавам с театър, не си спомням период, в който театърът да е работил свободно. Винаги е имало по един екзекутор, независимо как се нарича той – дали е цензор, или е финансист” , подчерта директорът на Държавен куклен театър – Варна, Вера Стойкова.

През 1930 г. Булгаков изпраща писмо до правителството, в което пише по повод “Пурпурният остров” – “...мой писателски дълг, както и призив е за свобода на печата. Аз съм горещ поклонник на тази свобода и вярвам, че ако откриете някой писател, който твърди, че тя не му е нужна, той ще заприлича на риба, която публично ни уверява, че не й е нужна вода“. В писмото си Булгаков добавя, че в пиесата действително се надига една сянка – сянката на Главрепортком (цензурата), която възпитава слуги и ласкатели, а това убива творческото мислене.

Спектакъла може да гледате на 10-ти и 24-ти ноември на сцената на Държавен куклен театър – Варна.

Творчески екип:

Постановка: Теди Москов
Сценография:Свила Величкова
Костюми: Свила Величкова
Драматизация: по превода на Майя Праматарова
Музика: Антони Дончев
В ролите: Вера Стойкова, Красимир Добрев, Галин Гинев, Боян Стоянов, Гергана Господинова, Евгения Василева, Диана Цолевска, Стоян Стоянов

Written by Йоанна Темелкова

Leave a comment