LOGO

'

Вижте най-добрите по време на “Софийски театрален салон”

Вижте най-добрите по време на “Софийски театрален салон” Награда “Икар” Full view

Вчера (18 март) беше открит “Софийски театрален салон” 2015 със спектакъла “Антигона” на сцената на театър “София”. На 21 март (събота), от 11:30 ч. предстои церемонията по откриването и на “Кукления театрален салон 2015”, след която зрителите ще могат да гледат първото от номинираните представления “Пук” (в 12:00 ч. и 16.30 ч.) на Държавния куклен театър – Бургас.

Едноседмичният фестивал се провежда всяка година от 2006 г. насам, като в него се включват всички номинирани за наградите “Икар” представления. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община, която е и съорганизатор на събитието. Освен театралните представления  през фестивала със слоган “Вижте най-добрите” са включени редица изложби и дискусии.

"Икар" 2015От над 35 театъра в страната са избрани около 30 драматични, куклени и независими театрални продукции, които са номинирани за “Икар”.

Комисията тази година, определила номинираните категориите за водещи и поддържащи мъжка и женска роля, сценография, музика, майсторско техническо осъществяване, режисура и дебют е в състав проф. Ромео Попилев и Деница Езекиева, Йосиф Сърчаджиев и Петя Стойкова. Втората комисия в състав Петя Стойкова и Деница Езекиева, Калин Николов, Рени Врангова, Албена Александрова, Петър Кауков, ще излъчи победителите на “Национална Награда Икар”.

Традиционната официална церемония по награждаването ще бъде на 27 март, петък, в Народен театър “Иван Вазов”. Важно е да отбележим, че всички приходи от церемонията (билети и вип покани) отиват за Здравния и Социалния фонд към Съюза на артистите в България, които са единствените фондове, подпомагащи нуждаещи се колеги от гилдиите от сценичните изкуства.

Програмата за “Софийски театрален салон”, “Куклен софийски театрален салон” и паралелните събития може да намерите тук.

Written by Йоанна Темелкова

Leave a comment