LOGO

'

Звезда в Черното небе – Сбогом, Горан Стефановски!

През месец октомври се запознахме с него, а днес с тъга ви съобщаваме, че на 66-годишна възраст вчера вечерта почина Горан Стефановски – един от най-добрите съвременни македонски драматурзи. Човек, оставил ярка следа в театъра и може би един от малкото автори, които така умело и болезнено правеше разрез за балканската душа. След себе си той остави текстове, които хората ще помнят вечно!

След кратко, но тежко боледуване Горан Стефановски почина в Англия, където живееше и преподаваше от години.

Македонският драматург е роден в Битоля на 27 април 1952 г. Завършва Филологическия факултет в Скопие с английски език и литература. Следва също така драматургия в Белградската театрална академия, където получава и магистърска степен.

Творческитя си път Горан започва в редакцията на Телевизия Скопие, а след това като асистент във Филологическия факултет в Скопие. От 1986 г. е професор по драматургия във Факултета по драматични изкуства в Скопие. Той е член на Асоциацията на писателите в Македония от 1979 г., а от 2004 г. е член на Македонската академия на науките и изкуствата. В последните години предподава драматургия в университета в град Кентънбъри, близо до Лондон, където живее. Горан е брат на китариста Влатко Стефановски.

Пиесите на Горан Стефановски имат нещо общо –  трагедията на едно семейство. Чрез своите текстове Стефановски преподава историята не само на македонския народ, но и на единицата- на балканския човек, разголен от всички свои болки и рани, показан със социалните несправедливости, политическата неправда и вечният стремеж за по-добро бъдеще. Горан Стефановски е един от най- талантливите и най-известните македонски автори по света. Неговите запомнящи се драматични текстове се играят на театралните сцени в цяла Европа. Сред най-известните му пиеси са “Черна дупка”; “Диво месо”; “Двойно дъно”; “Татуирани души” и др.

Горан Стефановски е носител на редица международни награди и отличия. През месец октомври беше и последната му среща  с българската публика, когато НАТФИЗ “К. Сарафов’ удостои македонския драматург с почетната степен DOCTOR Honoris Causa. На официалната церемония присъстваха редица родни театрали и приятели на Горан. Студентите успяха отблизо да се срещнат с изключителния драматург и да попият от неговия талант на специално организирания Master Class.  На Сцена 47 в НАТФИЗ, където за последно видяхме Горан, се играе една от най-познатите му пиеси – “ЧЕРНА ДУПКА”. Режисурата е на проф. Иван Добчев, а изпълнението на неговите абсолвенти.

След загубата ни остава да се запитаме – как ще запазим във вечността думите на драматурга, които така болезнено и вярно отекват в нашите души и съзнание:

– Гледай!
– Какво! 
– Звезди! 
– НЕ СА ЗВЕЗДИ! ТОВА СА ДУПКИ В ЧЕРНОТО НЕБЕ, ОТ КОИТО ПРОЗИРА НЯКАКВА СТРАШНА СВЕТЛИНА ОТ ОТВЪДНАТА СТРАНА!

цитат от пиесата   “Черна дупка”.

Сбогом, Горан! Благодарим ти за тази Светлина!

Written by Маргарита (М.Т.)

Живея живот, изпълнен с вдъхновението на любовта. Свободата в изкуството и моето място сред тях. Радостта от възможността и смисълът в срещата. Полет и пътуване... Театърът е едно пътуване към безкрайността на въображението! Обич.

Leave a comment